REset Plastic

REset Plastic

Smanjivanje uporabe plastike i njezino recikliranje, REset Plastic - naša strategija za uporabu plastike

Plastika ima važnu funkciju u trgovini hranom: Čvrsta je, laka i ima višestruku namjenu. Plastika posebno štiti hranu tijekom transporta i igra važnu ulogu u osiguranju roka trajanja i higijene. Međutim, budući da se proizvodi sve više plastike,a premalo se reciklira, plastični otpad sve je veći problem za ljude, životinje i okoliš.

Kao trgovački lanac, svjesni smo svog društveno odgovornog utjecaja te smo se obvezali  do kraja 2025. smanjiti upotrebu plastike za 20%, a sva pakiranja proizvoda vlastite robne marke napraviti 100% prikladnim za recikliranje.

Ove mjere su dio naše REset Plastic međunarodne strategije koju je 2018. godine donijela Schwarz Grupa. Zajedno s njima slijedimo strategiju "Manje plastike- zatvoreni ciklusi proizvodnje"

Naši ciljevi

%

manje plastike do kraja 2025.

%

pakiranja proizvoda naše robne marke prikladno za recikliranje do kraja 2025.

%

do 2025. godine u prosjeku 20% reciklata u ambalažama proizvoda naših privatnih robnih marki

REset Plastic

REset Plastic - njezinih 5 vodećih načela upravljanja plastikom

REduce

Smanjujemo plastiku gdje god je to moguće. Još 2019. smo prestali prodavati plastične proizvode za jednokratnu upotrebu. Smanjili smo vrećice naših orašastih plodova, čipseva i smrznutog pommes fritesa te ambalaže niza drugih proizvoda.  

REdesign

Projektiramo ambalažu koja se može reciklirati i time zatvoriti kružni proces. Boce naših sirupa, osim što sadržavaju 50% recikliranog materijala, u potpunosti su prikladne za recikliranje. Od recikliranog materijala proizvodimo različite neprehrambene proizvode - tenisice i sportsku odjeću.

REcycle

Mi skupljamo, sortiramo, recikliramo i zatvaramo kružni proces. U svakoj našoj poslovnici postoje spremnici za odvajanje ambalaže po vrsti.

REmove

Podržavamo uklanjanje plastičnog otpada iz okoliša. U suradnji s HGSS-om i Inicijativom Čisto podzemlje podržavamo akcije čišćenja špilja i jama kako bismo podigli svijest o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70% hrvatskih endemskih životinja.

REsearch

Ulažemo u istraživanje i razvoj inovativnih rješenja kako bismo educirali o recikliranju.