REset Plastic

REset Plastic

Smanjivanje uporabe plastike i njezino recikliranje, REset Plastic - naša strategija za uporabu plastike

Reset plastic

Plastika ima važnu funkciju u trgovini hranom: Čvrsta je, laka i ima višestruku namjenu. Plastika posebno štiti hranu tijekom transporta i igra važnu ulogu u osiguranju roka trajanja i higijene. Međutim, budući da se proizvodi sve više plastike,a premalo se reciklira, plastični otpad sve je veći problem za ljude, životinje i okoliš.

Kao trgovački lanac, svjesni smo svog društveno odgovornog utjecaja te smo se obvezali  do kraja 2025. smanjiti upotrebu plastike za 20%, a sva pakiranja proizvoda vlastite robne marke napraviti 100% prikladnim za recikliranje.

Ove mjere su dio naše REset Plastic međunarodne strategije koju je 2018. godine donijela Schwarz Grupa. Zajedno s njima slijedimo strategiju "Manje plastike- zatvoreni ciklusi proizvodnje"

Naši ciljevi do kraja 2025.

20%

manje plastike

100%

pakiranja proizvoda naših robnih marki maksimalno prikladnih za recikliranje

25%

reciklata u ambalažama proizvoda naših robnih marki

REset Plastic

REset Plastic - 5 vodećih načela upravljanja plastikom

REduce

Smanjujemo plastiku gdje god je to moguće. Još 2019. smo prestali prodavati plastične proizvode za jednokratnu upotrebu. Smanjili smo vrećice naših orašastih plodova, čipseva i smrznutog pommes fritesa te ambalaže niza drugih proizvoda. Na odjelu svježeg voća i povrća plastične podloške kod voća u rinfuzi zamijenili smo kartonskim te kupcima ponudili višekratnu Zelenu vrećicu za odabir svježeg voća i povrća.

REdesign

Projektiramo ambalažu koja se može reciklirati i time zatvoriti kružni proces. Boce naših sirupa, osim što sadržavaju 50% recikliranog materijala, u potpunosti su prikladne za recikliranje. Od recikliranog materijala proizvodimo različite neprehrambene proizvode - tenisice i sportsku odjeću. Isto tako, ambalaža naših W5 proizvoda u potpunosti je napravljena ili sadržava visok postotak recikliranih materijala.

REcycle

Mi skupljamo, sortiramo, recikliramo i zatvaramo kružni proces. U svakoj našoj poslovnici postoje spremnici za odvajanje ambalaže po vrsti. U svakoj našoj trgovini nalaze se mjesta za prikupljanje ambalaže s povratnom naknadom.

REmove

Podržavamo uklanjanje plastičnog otpada iz okoliša. U suradnji s HGSS-om i Inicijativom Čisto podzemlje podržavamo akcije čišćenja špilja i jama kako bismo podigli svijest o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70% hrvatskih endemskih životinja.

REsearch

Ulažemo u istraživanje i razvoj inovativnih rješenja kako bismo educirali o recikliranju.