Lidl se već godina fokusira na veću transparentnost na policama. Uz pomoć oznake Nutri-Score podržavamo kupce u lakšem snalaženju i donošenju osviještenih odluka o kupnji.
ŠTO JE NUTRI-SCORE?
KAKO SE RAČUNA NUTRI-SCORE?
Prilikom računanja Nutri-Score-a, energetska vrijednost i razine nutritivno nepovoljnih sastojaka uspoređuju se s razinama korisnih nutrijenata. Vlakna, proteini te sadržaj voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki određenih ulja za kuhanje smatraju se korisnima. U nepovoljne komponente spadaju energetski sadržaj te udio zasićenih masnih kiselina, šećera i soli.
Povoljni sastojci | Nepovoljni sastojci |
Vlakna Bjelančevine Voće/Povrće Mahunarke/Orašasti plodovi Odabrana ulja | Šećer Sol Zasićene masnoće Energetska vrijednost |
Kako bi se te komponente međusobno uravnotežile, dodjeljuju im se bodovi. Pomoću znanstvenog algoritma, dobiva se ukupni rezultat. Ako prevladavaju povoljne komponente, ukupna ocjena je niska i stoga tamnozeleno A ili svijetlozeleno B. Što je više nepovoljnih komponenti, ukupna ocjena je viša, što rezultira i pomicanjem boje na skali udesno prema narančastom E.
Čvrsta hrana (bodovi) | Pića (bodovi) | Oznaka |
≤ - 1 | Mineralna voda | A |
0 do 2 | ≤ 1 | B |
3 do 10 | 2 do 5 | C |
11 do 18 | 6 do 9 | D |
≥ 19 | ≥ 10 | E |
Nutri-Score ne služi klasificiranju hrane kao „dobre“ ili „loše“. Riječ je o ravnoteži. Nutri-Score omogućava nutritivno povoljniji odabir unutar iste grupe proizvoda i daje razumne smjernice pri izboru hrane. Lidl na taj način pridonosi zdravijoj prehrani, a naš odjel kontrole kvalitete kontinuirano radi na poboljšavanju naših namirnica. Od 2022. postupno se povećava broj proizvoda naših robnih marki s oznakom Nutri-Score.