Najnovije studije, poput Izvještaja o globalnoj prehrani Svjetske zdravstvene organizacije, pokazuju: cjelovite žitarice najvažnija su osnova za zdravo starenje. Proizvodi od cjelovitih žitarica sadrže više dijetalnih vlakana, koja poboljšavaju zdravlje probavnog takta. Zbog toga ćemo do kraja poslovne godine 2023. analizirati kojim proizvodima od cjelovitih žitarica možemo proširiti naš asortiman te do 2025. godine postupno povećavati udio cjelovitih žitarica u našim robnim markama. Također, povećat ćemo i transparentnost postupnim dodavanjem informacija o udjelu vlakana u tablicama hranjivih vrijednosti naših proizvoda.
Proizvodi od cjelovitih žitarica sadrže više dijetalnih vlakana, fitokemikalija, minerala (cink, željezo, magnezij) i vitamina (B1, B2, folna kiselina) nego proizvodi od mljevenog bijelog brašna, zato što su očuvani vanjski slojevi zrna. Ljudi ne mogu probaviti vlakna, ali ona čine hranjivu osnovu za naše crijevne bakterije. Crijevne bakterije fermentiraju vlakna, što u konačnici poboljšava zdravlje našeg probavnog trakta. Upravo to smanjuje rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti te pozitivno utječe na dugovječnost.*
* Geng Zong, Alisa Gao, Frank B. Hu, Qi Sun: Whole Grain Intake and Mortality From All causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, 2016.
Naš cilj
Do 2030. godine u sve relevantne grupe proizvode dodat ćemo barem jedan alternativni proizvod od cjelovitih žitarica. Pri tome se vodimo sljedećim: ako ne postoji nacionalna definicija cjelovitih žitarica, proizvod smatramo "cjelovitim" ako je najmanje 50% ukupno sadržanih žitarica cjelovitog zrna.