Kao trgovac prehrambenim proizvodima, svakoga dana dopiremo do milijuna kupaca i svojim proizvodima sudjelujemo u njihovoj prehrani. Svjesni smo činjenice da hrana ima značajan utjecaj na klimu, bioraznolikost i zdravlje. Zbog toga smo prvi maloprodajni lanac u Hrvatskoj koji preuzima odgovornost utemeljenu na znanosti. Kako bismo našim kupcima ponudili najbolji asortiman za osviješten i održiv način života po uobičajeno povoljnoj Lidlovoj cijeni, u sklopu naše strategije za osviještenu prehranu postavili smo si sveobuhvatne obvezujuće ciljeve.
Iako i u Hrvatskoj raste potrošnja biljnih proteina, to je i dalje daleko ispod preporuka Planetarne zdrave prehrane.
Naš je cilj povećati udio biljnih izvora proteina, pritom smanjujući negativan ekološki i društveni utjecaj u lancu opskrbe sirovinama. Kako bismo našim kupcima olakšali izbor namirnica za održivu prehranu, osim povećanja ponude veganskih i vegetarijanskih proizvoda, povećat ćemo i ponudu sezonskih te lokalnih proizvoda, po mogućnosti iz organskog uzgoja.
OMJER PROTEINA U NAŠEM ASORTIMANU
Od poslovne godine 2023.
Izračun omjera proteina biljnog i životinjskog podrijetla u našem asortimanu provodi se prema metodologiji WWF-a (World Wildlife Fund). Analizira se cjelokupni asortiman, odnosno ulazna količina robe u kilogramima svih vlastitih i brendiranih proizvoda iz stalnog i promotivnog asortimana na razini proizvoda. U sljedećem koraku, radi se raspodjela u odgovarajuće kategorije Planetarne zdrave prehrane (Planetary Health Diet, PHD), pri čemu su isključena pića (PHD ih ne uzima u obzir). Na temelju toga, određuje se omjer bjelančevina, a uračunavaju se samo PHD kategorije biljnih i životinjskih proteina. Ključni izvori životinjskih proteina su jaja, riba, perad, crveno i prerađeno meso. Biljni izvori proteina su mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, veganski alternativni proizvode i alge. Budući da se prema PHD-u, biljni mliječni proizvodi ne smatraju proteinima biljnog podrijetla, omjer biljnih i životinjskih proteina prikazujemo odvojeno u segmentu mliječnih proizvoda.
Convenience proizvodi (gotova jela) još nisu uključeni u ovaj izračun jer nije moguće odrediti točan udio proteina na razini pojedinačnog proizvoda. Kad završimo izračun na razini sastojka, i ove ćemo proizvode uključiti u prikaz omjera izvora proteina. To je sljedeći logičan korak, u skladu s preporukom WWF-a. Više informaciji o metodologiji WWF-a možete pronaći na poveznici.