Veganski i vegetarijanski proizvodi

Asortiman biljnog podrijetla

Veganski i vegetarijanski proizvodi

Proizvodnja namirnica životinjskog podrijetla globalno ima najveći utjecaj na okoliš.

Ona uzrokuje:

  • oko 20 posto svjetskih emisija stakleničkih plinova,
  • 80 posto svjetske potrošnje zemljišta,
  • 40 posto svjetske deforestacije primarnih šuma,
  • 30 posto svjetske potrošnje pitke vode.

Što više proizvoda biljnog podrijetla konzumiramo, to više činimo za klimu, biološku raznolikost i svoje zdravlje. Osim toga, veganstvo i biljna prehrana sve su prisutniji trend i među hrvatskim potrošačima. Kako bismo zadovoljili njihove potrebe i omogućili im jednostavnu kupnju biljnih alternativa, iz godine u godinu širimo svoj stalni asortiman veganskih i vegetarijanskih proizvoda, kao i broj promotivnih akcija. Od 2021. kontinuirano povećavamo naš asortiman proizvoda biljnog podrijetla, prije svega veganskih proizvoda privatne robne marke Vemondo. Trenutno u stalnom asortimanu imamo 22 Vemondo proizvoda te cijeli niz proizvoda označenih V-label certifikatom. Našim biljnim proizvodima ne obraćamo se samo veganima, već želimo izgraditi most za sve kupce na putu prema prehrani s više biljnih proizvoda, koja je prihvatljivija okolišu i u skladu i s našom klimatskom strategijom. Zbog toga kontinuirano radimo i na poboljšanju okusa, tekstura, nutritivnih svojstava te održivosti naših veganskih proizvoda.

Proizvodima marke „Vemondo”, na bazi povrća i bjelančevina iz graška, pšenice i soje, kupcima nudimo veganske i okolišu prihvatljivije zamjene za proizvode životinjskog podrijetla. Upotrebljavamo soju iz certificiranih izvora iz regionalnih i/ili europskih izvora kako bismo zajamčili opskrbne lance bez krčenja šuma. Tako jamčimo da se pri proizvodnji soje ne uništavaju tropske prašume.

U sklopu svoje strategije za osviještenu prehranu, obvezali smo se do 2025. godine povećavati udio biljnih izvora proteina u asortimanu, što uključuje proširenje ponude mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, ali i alternativa mlijeku i mliječnim proizvodima. Prvi smo trgovački lanac koji će jednom godišnje objavljivati odnos izvora biljnih i životinjskih proteina u asortimanu.

Višestruko nagrađivana linija proizvoda Vemondo

Višestruko nagrađivana linija proizvoda Vemondo

Proizvodi pod našom privatnom robnom markom Vemondo 2022. godine drugi put zaredom proglašeni su favoritom među kupcima, u kategoriji „Special Consumers' Awards“, na međunarodnoj dodjeli nagrada koju organizira V-label. Na javnom glasanju, Vemondo je osvojio 60.000 glasova te uvjerljivo pobijedio u kategorijama kvalitete, inovativnosti, održivosti i društvenog utjecaja.

Organizacija za prava životinja PETA Njemačka, na dodjeli Vegan Food Award, našu robnu marku Vemondo proglasila je najboljom u kategoriji „Najbolja veganska privatna robna marka“, zbog širine ponude, inovativnosti te okusa.

Obje nagrade dokaz su da s pravom širimo svoj biljni asortiman te kupcima omogućujemo održiviju i zdraviju prehranu uz najbolji mogući omjer cijene i kvalitete.