Soja iz održivog uzgoja

Soja

Soja iz održivog uzgoja

Soja je važan izvor bjelančevina biljnog podrijetla i kao takva se najviše upotrebljava kao dio hrane za životinje poput kokoši. Više od 85% soje proizvedene u svijetu upotrebljava se u hrani za životinje.  Rastući napredak i povećanje svjetske populacije potiču povećanje svjetske potrošnje mesa, a posljedično veću potražnju za sojom za prehranu životinja. Međutim, nastavi li se proizvodnja soje povećavati trenutačnom brzinom, ugrozit će se 16 milijuna hektara savane i 6 milijuna hektara tropske šume.  Mnoga od tih ugroženih područja nalaze se u najraznolikijim svjetskim ekosustavima, poput sliva rijeke Amazone, regije Cerrado i šuma uz Atlantski ocean na istočnoj obali Brazila.

Posvećeni smo promoviranju održivijeg uzgoja soje bez upotrebe GMO-a. Do kraja 2022. godine sva soja koja se upotrebljava u našoj robnoj marki „Vemondo“ bit će europskog podrijetla i certificirana u skladu sa standardima Dunav Soja/Europe Soya ili ProTerra, pod uvjetom da je dostupna na tržištu. U budućnosti ćemo općenito težiti uporabi soje iz odvojenih robnih tijekova u svojim proizvodima. Prednost ćemo dati standardima Dunav Soja ili Europe Soya, čime štitimo prašume u Južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji. Certifikacija nam omogućuje da zajamčimo kontrolu i ocjenu proizvodnih postupaka na temelju ekoloških kriterija.