Čisto podzemlje

Čisto podzemlje

Čisto podzemlje

Hrvatska je diljem svijeta poznata kao mala zemlja velikih prirodnih bogatstava i biološke raznolikosti. Čak polovicu teritorija Hrvatske čini krški teren, na kojem se nalaze brojne špilje i jame. Prema procjenama speleologa, istraženo je oko 10 000 špilja i jama, no njihov ukupan broj mogao bi biti i dvostruko veći. Ovaj nam je nevidljivi sustav životno važan jer se u krškom podzemlju nalazi najveći dio domaćih zaliha pitke vode. Krške su jame kolektori vode, a ako su one onečišćene, pitka se voda ispire preko otpada i prolazi do naših vodocrpilišta, izvora, potoka i rijeka. U našem je kršu dosad evidentirano više od 900 ilegalnih odlagališa koje ugrožavaju georaznolikost, jedinstvenu faunu i važne zalihe podzemne pitke vode.

Čisto podzemlje

Potaknut ovom važnom problematikom, Zagrebački speleološki savez je 2015. pokrenuo volontersku inicijativu “Čisto podzemlje”. Oko projekta je trenutno okupljeno 30-ak speleoloških udruga te Hrvatska gorska služba spašavanja koji organiziraju i financiraju akcije čišćenja speleoloških objekata i predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša.

Partnerstvo Lidla Hrvatska s incijativom “Čisto podzemlje” i Hrvatskom gorskom službom spašavanja na projektu “Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti” započelo je u ožujku 2020. godine s namjerom zaštite krškog podzemlja i pitke vode i ciljem da se ojača svijest o problemu divljih odlagališta otpada u krškom podzemlju.

Čisto podzemlje

Od početka suradnje do danas, izvučeno je impresivnih 300 kubika otpada iz više od 50 objekata, a Lidl je inicijativi Čisto podzemlje za akcije čišćenja jama i špilja diljem Hrvatske dosad donirao više od 65.000,00 €.

Ovim hvalevrijednim projektom, HGSS, Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska projektom nastoje podići svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70 % hrvatskih endemskih životinja.

S obzirom da se više od polovice izvučenog smeća iz onečišćenih jama i špilja odnosi na plastični otpad, ova je suradnja ujedno i dio implementacije i provedbe cjelovite međunarodne strategije Schwarz grupe “REset Plastic”, usmjerene na smanjivanje upotrebe plastike i njezino recikliranje.

I vi se možete uključiti u akciju zaštite hrvatskog krša i voda, prijavom lokacije onečišćene otpadom, na stranici cistopodzemlje.info.

I, ne zaboravite: čuvajte pitku vodu – ne bacajte otpad u jame i špilje!