Mali heroji

Mali heroji / HGSS

Mali heroji

U 2022. godini, Lidl Hrvatska i Hrvatska gorska služba spašavanja predstavili su projekt “Mali heroji”, nastavak partnerstva i suradnje Lidlovog brenda Okusi zavičaja i HGSS-a.

U sklopu ovog zanimljivog i izuzetno popularnog  projekta, održane su 3 školice u prirodi u kojima se djecu od 6 do 12 godina kroz edukativne radionice o snalaženju u prirodi i gorskom spašavanju upoznalo s radom volonterske udruge HGSS.

Mali heroji

Polaznici školice u prirodi “Mali heroji” sudjelovali su u 4 edukativno-interaktivne radionice:

  1. Osnove gorskog spašavanja
    U ovom modulu, djeca su upoznata s time što točno HGSS radi te su im ispričane zanimljive crtice i anegdote iz života HGSS-ovaca i konkretnih akcija spašavanja.
  2. Kako se ne izgubiti i što napraviti ako se to dogodi?
    Kroz ovu radionicu, djecu su upoznata s potragama u HGSS-u i potražnim psima. Osnova je pretraga terena sa psom i pronalazak osobe sa simulacijom potrage u kojoj polaznici sami pronalaze izgubljenog člana.
  3. Rad s nosilima i tirolska prečnica (žičara)
    U okviru ove radionice, djeca su naučila sastavljati nosila i transportirati nekog od svojih vršnjaka. Cilj je timski rad kako bi uspješno prešli sve prepreke. Tirolska prečnica je vrsta žičare na koju se djeca ukopčaju i kontrolirano spuštaju po užetu. Tako imaju priliku osjetiti povjerenje prema spašavateljima koje i oni sami osjećaju u akcijama spašavanja.
  4. Mala škola prve pomoći
Mali heroji

Tijekom 2022. godine, ciklus školica u prirodi “Mali heroji” odvijao se na tri lokacije - ispred planinarskog doma Jankovac u parku prirode Papuk, na omiljenom zagrebačkom odredištu za izlete i rekreaciju – Sljemenu te predivnom krajoliku pokraj središta za obuku HGSS-a „Dragan Špehar – Špeco“ u Starigradu Paklenica, u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Velebit. U prvom ciklusu radionica na spomenute tri lokacije, oko 400 djece uspješno je završilo HGSS-ove školice u prirodi.  Školice u prirodi održavaju se diljem Hrvatske kako bi djeca iz raznih krajeva zemlje mogla sudjelovati u ovoj korisnoj aktivnosti i uživati u čarobnim prirodnim lokacijama.

2022. je obilježena četvrta godina suradnje Lidla Hrvatska i Hrvatske gorske službe spašavanja. Nakon brojnih uspješnih projekata i akcija, “Mali heroji” su se pokazali kao iznimno uspješan projekt i pravi doživljaj za one najmlađe i njihove roditelje.