Kakao iz poštene trgovine u Lidlu

Kakao iz poštene trgovine u Lidlu

Fairtrade se zalaže za bolje radne i životne uvjete malih poljoprivrednika i radnika u zemljama globalnog juga. Fairtrade objedinjuje stabilne minimalne cijene u kombinaciji s Fairtrade premijom za projekte u zajednici, regulirane uvjete rada i promicanje geološki prihvatljivog uzgoja. Kad su se 1997. godine organizacije za razvojnu pomoć iz različitih zemalja udružile u krovnu organizaciju i povezale svoje individualne standarde u jedan jedinstveni standard nastao je FLO (danas: Fairtrade International). Njihova zajednička oznaka Fairtrade pokrenuta je 2002., a obuhvaća opće standarde (za organizacije malih poljoprivrednika, plantaže ili ugovorni uzgoj), standarde za proizvode za specifične proizvode, kao i trgovački standard (Trader Standard), koji sadrži propise za trgovce i proizvođače (uključujući propise o načinima plaćanja ili mješovitim proizvodima). Od 1. ožujka 2023. sve će Lidlove čokolade u tabli nositi oznaku Fairtrade, kao dokaz našoj predanosti poštenoj trgovini u lancu opskrbe kakaom.

Program Fairtrade Cocoa
Jedan smo od prvih partnera Programa Fairtrade Cocoa. Logotip Programa može se upotrijebiti na ambalažama samo ako je 100% kakaa u recepturi nabavljeno prema uvjetima Fairtradea. Ovu oznaku možete pronaći na pakiranjima naših žitarica Crownfield, čokoladama Fin Carré i sezonskim proizvodima Fairtrade.

Više informacija o Programu Fairtrade Cocoa - https://www.fairtrade.net/product/cocoa

WayToGo kao nadogradnja

WayToGo kao nadogradnja

Projektom Way2Go, asortimanom čokolada s kakaom iz Gane s certifikatom Fairtrade, koje smo u ponudu uvrstili početkom 2021., još jednom smo pokazali našu predanost poštenoj trgovini. Projekt kojeg je inicirao Lidl, omogućuje odvajanje tokova robe za prerađene proizvode, poput čokolada, i praćenje podrijetla kakaa do proizvodnih zadruga. Osim premije Fairtrade, prodaja Way2Go čokolada omogućuje isplatu dodatnih primanja malim farmerima kako bi osigurali dugoročan dohodak prikladan za život.  Podrškom projektima održivog uzgoja, podjednako kakaa i svježeg voća, ali i prerađenih proizvoda poput meda, zadrugama se omogućuju novi izvori prihoda. Prenošenje poslovnog znanja dodatno osnažuje farmere u oglašavanju svojih proizvoda.

Više informacija o čokoladi Way2Go - Projekt WayToGo

Edukacija o održivijem uzgoju
Nadamo se da će povećanje minimalnih cijena i premija za Fairtrade kakao pozitivno utjecati na Obalu Bjelokosti, gdje smo u suradnji s GIZ-om 20.000 uzgajivača kakaovca obučili održivijim načinima uzgoja. Kao član Foruma za održivi kakao (Forum for Sustainable Cocoa), u sklopu projekta Pro-Planteurs pomažemo obiteljima i zadrugama da se profesionaliziraju.