LIDL, HGSS I INICIJATIVA ČISTO PODZEMLJE NASTAVLJAJU S PROJEKTOM OČUVANJA VODA

Speleolozi iz 6 jama i špilja diljem Hrvatske izvukli čak 25 kubika otpada

14.09.2020 12:00:00 | Zagreb

Speleolozi iz 6 jama i špilja diljem Hrvatske izvukli čak 25 kubika otpada

LIDL, HGSS I INICIJATIVA ČISTO PODZEMLJE NASTAVLJAJU S PROJEKTOM OČUVANJA VODA

Akcijom čišćenja Mikića jame u Karlovačkoj županiji, Lidl Hrvatska nastavlja s uspješnim projektom zaštite hrvatskog krškog podzemlja u suradnji s HGSS-om i inicijativom Čisto podzemlje. Ukupno je od početka projekta očišćeno 6 lokacija, iz kojih je izvađeno više od 25 kubika otpada. Mikića jama se nalazi na području Orijevca u blizini Perjasice i duboka je 28 metara, a u njoj su se nalazile velike količine komunalnog otpada poput plastične ambalaže, kanistera, boca, limenki, odjeće te drugog sitnog i krupnog kućanskog otpada. Tijekom 80-ih godina istraživanja su zbog otpada prekinuta već u ulaznom dijelu, no nove generacije speleologa nastavile su istraživanje i otkrile stotine metara podzemnih kanala. Čišćenju ove hidrološki važne jame pridružili su se i predstavnici Lidla Hrvatska, pročelnik HGSS-a Josip Granić te poznati blogeri i youtuberi, a sve kako bi zajednički podigli svijest o ovoj važnoj temi.

 

Hrabri i radišni članovi volonterske speleološke inicijative Čisto podzemlje, uz pomoć Lidla Hrvatska i HGSS-a, obavili su još jednu akciju čišćenja podzemlja – ovoga puta u Mikića jami, koja se nalazi na području Karlovačke županije. Iz ove je jame izvađeno oko 5 kubika otpada, a ovoj hvalevrijednoj akciji priključila su se i brojna poznata lica. Oni su prvo sudjelovali u kratkoj obuci koju je vodio Ruđer Novak, član HGSS-a i pokretač inicijative Čisto podzemlje, a potom i prionuli na čišćenje ove jame bogate podzemnim kanalima.

 

„Jako smo zadovoljni da smo spasili još jednu jamu od onečišćenja. Na ovom području, oko Perjasice,  ima puno manjih potoka, izvora i ponora, a u blizini je i rijeka Korana pa se nadamo da smo barem malo doprinijeli očuvanju čistoće podzemnih voda. Čini se da Mikića jama nije aktivan deponij otpada jer u njoj nije bilo puno svježe bačenog materijala…mislim da smo ju trajno očistili! Ova suradnja s Lidlom nama je odlična jer smo u specifičnoj korona 2020. godini već do sada udvostručili količinu očišćenog otpada, a puno toga još planiramo!“ – izjavio je ovom prilikom Ruđer Novak.

 

U dosadašnjem dijelu projekta pod sloganom „Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti“, provedeno je 7 akcija čišćenja na ukupno 6 lokacija: Mikića jama u Karlovačkoj županiji, Pazinska jama u kanjonu Pazinčice, dva izvora na području Zagorske mrežnice, Kukor špilja u okolici Makarske, te jama u Cetinskom kraju. Unutar toga, očišćena su 2 izvora rijeke Zagorske Mrežnice te je provedena akcija čišćenja hidrološki vrlo važnog ponora Pazinčice.

 

HGSS, Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska ovom akcijom nastoje podići svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70 % hrvatskih endemskih životinja. Podsjećamo, Lidl Hrvatska je inicijativi u ožujku 2020. donirao 200.000,00 kuna u sklopu partnerstva Lidlovog brenda Okusi zavičaja i Hrvatske gorske službe spašavanja. Ova sredstva speleolozima iz Čistog podzemlja predstavljaju vrijedan resurs u njihovim plemenitim naporima da očiste jame i špilje i na taj način svima nama osiguraju čistu pitku vodu.

 

Lidl Hrvatska, HGSS i Čisto podzemlje koriste i ovu priliku da vas pozovu da prijavite onečišćene objekte i uključite se u akciju zaštite hrvatskog krša: https://cistopodzemlje.info/hr/novosti/doniramo-novce-za-ciscenje-podzemlja/

 

I ne zaboravite: čuvajte pitku vodu – ne bacajte otpad u jame i špilje!

 

Kontakt

Sektor korporativnih komunikacija
press@lidl.hr

Podijeli

Ostali mediji
Istraži