LIDL HRVATSKA USTRAJNO ZA ZAŠTITU EKOSUSTAVA

Nova službena stajališta o odgovornom korištenju celuloze u cilju zaštite šuma te o stopostotnom certificiranju cvijeća i biljaka

29.04.2019 12:00:00 | Zagreb

LIDL HRVATSKA USTRAJNO ZA ZAŠTITU EKOSUSTAVA

Trgovački lanac Lidl Hrvatska neprestano radi na razvoju društveno-odgovornog djelovanja u svim segmentima svoga poslovanja. Na tom putu, započeo je s izdavanjem službenih stajališta o raznim temama, pa su tako na red došli i celuloza te cvijeće i biljke. Lidlov je cilj do kraja 2021. godine prebaciti sav prehrambeni i neprehrambeni asortiman vlastite robne marke na reciklirani materijal ili FSC certificirana neprerađena vlakna, a sve u cilju zaštite šuma. Također, Lidl će do početka 2020. godine certificirati sve cvijeće i biljke iz svoje ponude uglednim svjetskim standardom Global G.A.P. Taj potez znači sigurniji i održiviji uzgoj cvijeća te nabavu sirovine prema načelima ekologije.


ČUVAJMO ŠUMU JER ŠUMA ČUVA NAS
Lidl se zalaže za osviješteno korištenje celuloze s ciljem očuvanja šuma, stoga aktivno i kontinuirano djeluje u smjeru traženja rješenja s ciljem očuvanja dobrobiti ekosustava. Do kraja 2021. teži prebacivanju prehrambenih proizvoda te proizvoda za kućanstvo i osobnu uporabu (uključujući kućanske i kozmetičke proizvode) na reciklirani materijal ili FSC certificirana neprerađena vlakna. U iznimnom slučaju se kod pojedinih proizvoda kod ograničene raspoloživosti FSC certificirane sirovine može koristiti i PEFC certificirani materijal.
Također, do kraja 2021. dodatno teži prebacivanju svih neprehrambenih akcijskih proizvoda poput tekstilnih proizvoda, cipela, vrtnih proizvoda/proizvoda za kampiranje, namještaja, igračaka, dekorativnih proizvoda, medija, pisaćeg pribora i alata te uputa za uporabu na certificirane artikle. U području tekstilnih proizvoda Lidlov je cilj do kraja 2019. da sva celulozna vlakna prebaci na tzv. lenzing vlakna (društvo Lenzing AG slovi kao jedan od inovatora za ekološka celulozna vlakna. U celulozna vlakna spadaju viskoza, modalna vlakna i liocelna vlakna)

Prema ekološkim organizacijama ilegalna sječa šuma jedna je od najvećih prijetnji za šume. Lidl Hrvatska već godinama jasno izražava svoj stav protiv ilegalne sječe šuma. Poštujući u potpunosti pravne propise, aktivno se trudi biti motivator pozitivnih promjena, a uz to je implementirao i procese koji osiguravaju da se ne koristi drvo iz ilegalnih izvora. Već danas mnogi proizvodi Lidlove privatne robne marke posjeduju certifikate; npr. kuhinjske krpe, maramice, pelene, WC papir, kuhinjski ubrusi, pisaći pribor, uredski proizvodi, kistovi, platna, igračke, mali namještaj, vrtni namještaj. Lidlov cilj je pružiti potrošačima veću transparentnost i sljedivost proizvoda. Pomoću jasnih, čitkih i razumljivih informacija na ambalažama Lidl Hrvatska pomaže svojim kupcima u odabiru proizvoda.


MIRIŠE NA DOBRO
Međunarodno priznati ekološki standardi osiguravaju da se uzgoj cvijeća i biljaka zaista odvija održivije. Već danas je oko 85% cvijeća i biljaka iz Lidlove ponude certificirano GLOBALG.A.P.-om, a do početka 2020. godine 100% cvijeća i biljaka iz Lidla će imati ovaj ugledni certifikat. Lidlovi dobavljači i njihovi proizvođači se potpisivanjem ugovora obvezuju da će provoditi Lidlov Code of Conduct, koji isključuje dječji i prisilni rad te diskriminaciju, jamči slobodu udruživanja i jasno uređuje plaće i radno vrijeme.
Kako bi Lidlova ponuda cvijeća i biljaka bila održivije oblikovana, važno je da je cijeli lanac opskrbe transparentan te da se može slijediti. Svaki certificirani proizvod dobiva GLOBALG.A.P. broj (GGN). Ubuduće će kupci taj broj moći unijeti na online platformu ggn.org i vidjeti informacije o pojedinom proizvođaču cvijeća ili biljaka. Lidl je svoje dobavljače obvezao da GGN broj navedu na svom certificiranom cvijeću i biljkama. Kako bi osigurao pridržavanje smjernica, Lidl pomoću neovisnih trećih strana provodi nasumične kontrole.

O Lidlu


Trgovačko društvo Lidl, kao dio maloprodajne grupe Schwarz sa sjedištem u Neckarsulmu, jedno je od vodećih poduzeća u prehrambenoj i maloprodajnoj industriji u Njemačkoj i Europi. Društvo Lidl trenutačno ima oko 11.900 trgovina i više od 200 logističko distributivnih centara u 31 zemlji diljem svijeta.
Kao diskontna maloprodaja, Lidl se vodi načelom optimalnog odnosa cijene i kvalitete za svoje kupce. Jednostavnost i usmjerenost na procese određuju svakodnevno poslovanje u trgovinama, lokalnim logističko distributivnim centrima i servisima. Kao upravitelj čitavog sustava, Lidl Stiftung sa sjedištem u Neckarsulmu, odgovoran je za dizajn i strukturu standardiziranih procesa.


Lidl trenutno ima više od 360.000 zaposlenika. Dinamika svakodnevnog rada, snaga tima kao rezultat toga te pravednost pri ophođenju karakteriziraju rad u Lidlu širom svijeta.
U svakodnevnom poslovanju, Lidl preuzima odgovornost za ljude, društvo i okoliš. U Lidlu, održivost znači ispunjenje obećanja o kvaliteti svaki dan.
Schwarz grupa, koja diljem svijeta posluje kao maloprodajna grupacija, u fiskalnoj godini 2021. generirala je promet od 133,6 milijardi eura.
Tvrtka Lidl u Hrvatskoj posluje od 2006. godine, otkad je svoju prodajnu mrežu proširila diljem Hrvatske otvorivši 107 trgovina i 2 logističko-distributivna centra te zaposlivši više od 3200 zaposlenika.


Kontakt Lidl Hrvatska:
press@lidl.hr
www.lidl.hr
Facebook: http://bit.ly/2g4ZzGP
Instagram: @lidl_hrvatska

Kontakt

Sektor korporativnih komunikacija
press@lidl.hr

Podijeli

Ostali mediji
Istraži