Više bioraznolikosti u konvencionalnoj proizvodnji voća i povrća

25.05.2022 12:00:00 | Velika Gorica

Više bioraznolikosti u konvencionalnoj proizvodnji voća i povrća

Lidl i GLOBAL G.A.P. uvode prvi industrijski standard za bioraznolikost

Lidl, certifikacijsko tijelo GLOBAL G.A.P. i partneri završili su razvoj industrijskog standarda za zaštitu biološke raznolikosti u konvencionalnoj proizvodnji voća i povrća u Europi.  GLOBAL G.A.P. Dodatak za bioraznolikost dostupan je svim sudionicima na tržištu, od proizvođača do distributera, kao dodatni modul već uspostavljenom GLOBAL G.A.P. standardu za dobre poljoprivredne prakse. Lidl će biti prvi europski maloprodajni lanac prehrambenih proizvoda koji će raditi sa standardom i, u prvom koraku, primjenjivati standard na više od 250 proizvođača iz različitih europskih zemalja. U sljedećem koraku Lidl ga želi predstaviti svim europskim proizvođačima voća i povrća.

„Uvođenje prvog standarda biološke raznolikosti u konvencionalnu europsku proizvodnju voća i povrća pokazuje koliko su važne inicijativa i suradnja. Standard sada omogućuje utvrđivanje minimalnih zahtjeva za bioraznolikost u cijelom sektoru. To je u skladu s našom težnjom da pokrenemo promjene na razini cijele industrije kako bismo unaprijedili jedan od najvažnijih izazova našeg vremena, očuvanje bioraznolikosti” – izjavila je Marina Dijaković, voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska.

Zaštita bioraznolikosti jedan je od najvećih izazova u prehrambenom sektoru. „Poštivanje bioraznolikosti” stoga predstavlja jedan od šest strateških fokusa Lidlove strategije održivosti. Na taj način Lidl naglašava važnost raznolikog i netaknutog prirodnog okruženja za vlastito poslovanje i ponudu hrane za bolje sutra. Zajednički razvoj Dodatka GLOBAL G.A.P u skladu je s trenutačnom strategijom Lidla za bioraznolikost, koja uključuje jasan pristup za poticanje zaštite i održivog korištenja bioraznolikosti. To u početku uključuje identifikaciju sirovina čiji je uzgoj povezan s posebno visokim rizicima za bioraznolikost. Između ostalog, u tu je svrhu razvijen namjenski alat za procjenu rizika za bioraznolikost.

Više informacija o Dodatku možete pronaći izravno na mrežnoj stranici GLOBAL G.A.P.: https://globalgap.org/biodiversity

Trgovačko društvo Lidl, kao dio maloprodajne grupe Schwarz sa sjedištem u Neckarsulmu, jedno je od vodećih poduzeća u prehrambenoj i maloprodajnoj industriji u Njemačkoj i Europi. Društvo Lidl trenutačno ima oko 11.550 trgovina i više od 200 logističko distributivnih centara u 31 zemlji diljem svijeta.

Lidl trenutno ima više od 341.000 zaposlenika. Dinamika svakodnevnog rada, snaga tima kao rezultat toga te pravednost pri ophođenju karakteriziraju rad u Lidlu širom svijeta.
Schwarz grupa, koja diljem svijeta posluje kao maloprodajna grupacija, u fiskalnoj godini 2020. generirala je promet od 125,3 milijardi eura.