Uz Lidlovu podršku, volonteri Čistog podzemlja i ronioci KPA Karlovac iz Kupe izvukli 6 kubika otpada

Akcija je održana u okviru globalnog projekta Schwarz grupe River Cleanup Collective - Together for Cleaner Rivers

20.09.2023 10:00:00 | Velika Gorica

Akcija je održana u okviru globalnog projekta Schwarz grupe River Cleanup Collective - Together for Cleaner Rivers

Akcija je održana u okviru globalnog projekta Schwarz grupe River Cleanup Collective - Together for Cleaner Rivers

Nakon što su početkom godine najavili četvrtu godinu suradnje, Lidl Hrvatska, Hrvatska gorska služba spašavanja i inicijativa Čisto podzemlje nastavljaju svoj uspješni projekt „Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti“. Ovoga puta, snage su udružili s Klubom za podvodne aktivnosti Karlovac, a sve kako bi očistili dio toka rijeke Kupe od otpada. U akciji održanoj ovog mjeseca sudjelovalo je 35 volontera, ronioca i speleologa, koji su vrijedno radili kako bi iz Kupe izvukli čak 6 kubika otpada.

Uz pomoć velikog limenog čamca s vanbrodskim motorom, volonteri su skupljali i vadili smeće iz rijeke Kupe. Obuhvatili su prostor čišćenja od cca 500 m nizvodno od mosta grada Alessandrie, a izvađeno smeće i predmeti kojima nije mjesto u Kupi su isti dan adekvatno zbrinuti. Lidlova suradnja s HGSS-om i Čistim podzemljem, kao i strategija Schwarz grupe River Cleanup Collective - Together for Cleaner Riverste REset Plastic, savršeno su se poklopili s dugogodišnjim naporima Kluba za podvodne aktivnosti Karlovac, koji više od 10 godina u okviru akcije EKO KUPA izvlače smeće iz rijeke Kupe. Akciji su se na terenu pridružili i KPA Vodomar. Cilj ove zajedničke akcije, osim izvlačenja otpada, jest educiranje stanovništva o važnosti čistih voda, kako bi se spriječilo daljnje bacanje smeća u Kupu, ali druge rijeke, jezera, jame i špilje. Nisu samo životinje i biljke pogođene onečišćenjem, jer zagađivači također mogu dospjeti u ljudsko tijelo putem prehrambenog lanca.

Voditeljica Sektora korporativnih komunikacija Lidla Hrvatska Marina Dijaković ovom je prilikom poručila: „Naša suradnja s HGSS-om i Čistim podzemljem već je sada nadmašila sva očekivanja i postigla iznimne rezultate. Osim 50-ak jama i špilja koje smo očistili od smeća, ovoga puta smo odlučili podržati i čišćenje rijeke Kupe, a sve u sklopu međunarodne strategije Schwarz grupe River Cleanup Collective - Together for Cleaner Rivers, ali i naše REset Plastic strategije, koja zagovara smanjenje udjela plastike te više recikliranja“.

„Ovaj zajednički pothvat čišćenja Kupe u suradnji s lokalnim klubovima i savezima najbolji je pokazatelj kako je Lidlova podrška omogućila da projekt zaštite voda u Hrvatskoj dobije nove dimenzije. Uz brojne spašene špilje i jame, danas smo doprinijeli čišćenju jedne važne hrvatske rijeke. Naše daljnje napore usmjerit ćemo više prema edukaciji građana o važnosti zaštite krškog podzemlja, odnosno zaštiti pitke vode“ - izjavio je Ruđer Novak, voditelj inicijative Čisto podzemlje.

Čista voda kao najveće blago Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti je projekt koji već 4 godine intenzivno radi na čišćenju jama i špilja diljem Hrvatske s ciljem zaštite okoliša, a prvenstveno voda koje protječu kroz onečišćeno podzemlje. Lidl podržava Čisto podzemlje u njihovim naporima u osvještavanju problematike zagađivanja podzemlja i voda, a u okviru ove plodonosne suradnje, od 2020. do danas izvučeno impresivnih 306 kubika otpada iz više od 50 objekata.

O Lidlu

Trgovačko društvo Lidl, kao dio maloprodajne grupe Schwarz sa sjedištem u Neckarsulmu, jedno je od vodećih poduzeća u prehrambenoj i maloprodajnoj industriji u Njemačkoj i Europi. Društvo Lidl trenutačno ima oko 12.200 trgovina i više od 220 logističko distributivnih centara u 31 zemlji diljem svijeta.

Tvrtka Lidl u Hrvatskoj posluje od 2006. godine, otkad je svoju prodajnu mrežu proširila diljem Hrvatske otvorivši 107 trgovina i 2 logističko-distributivna centra te zaposlivši više od 3200 zaposlenika.

Kontakt


Podijeli

Istraži