Riba iz održivog uzgoja

Riba iz održivog uzgoja

Podržavamo odgovorno ophođenje s proizvodima od morskih životinja i ribe te se zalažemo za zaštitu morskih ekosustava diljem svijeta. Ovo se odnosi na cjelokupni stalni asortiman vlastitih robnih marki: riblje delicije, riblje konzerve, svježu ribu, smrznutu ribu i kratkotrajnu ponudu ribljih proizvoda.

Jaja iz podnog uzgoja

Jaja iz podnog uzgoja

Krajnji cilj kojeg želimo postići je da do 2025. godine cjelokupnu ponudu jaja pod privatnom robnom markom i sve proizvode pod privatnom robnom markom koji u svojim recepturama sadrže jaja baziramo na jajima iz podnog uzgoja.

Redukcija plastične ambalaže

Redukcija plastične ambalaže

Planiramo postati tržišni lider u kontekstu društvene održivosti poslovanja te optimizirati procese s pozitivnim učinkom kako na kupce i okoliš, tako i na globalnu uspješnost tvrtke. Naš je strateški cilj do 2025. smanjiti upotrebu plastike za najmanje 20%. Prva konkretna mjera jest ukidanje plastičnih artikala za jednokratnu uporabu do kraja 2019.. Ove smo proizvode zamijenili artiklima od održivih materijala koji se mogu reciklirati.

UTZ, Održiva nabava kakaa, kave i čaja

Održiva nabava kakaa, kave i čaja

Neprestano osluškujemo potrebe potrošača i aktivno djelujemo na njihovom ostvarenju. Upravo zato smo se obvezali na konkretne akcije u segmentu kakaa, kave i čaja – osigurati svojim proizvodima certifikate Fairtrade, Fairtrade Kakao program, Rainforest alliance, EU/BIO, UTZ i UEBT najkasnije do 2022. godine. Strateški cilj je 50% sirovine kakaa u asortimanu konditorskih proizvoda i hlađenih kolača nacionalnog ili regionalnog podrijetla pod privatnom robnom markom certificirati UTZ oznakom do kraja 2020. godine. Također, zaključno s 2022. godinom planiramo certificirati 100% sirovine kakaa u asortimanu pod privatnom robnom markom oznakama Fairtrade, Rainforest Alliance, BIO ili UTZ oznakom. Postupno širimo i ponudu kave s Fairtrade, UTZ, BIO ili Rainforest Alliance certifikacijom. Sljedeći korak je osigurati da udio certificirane kave u asortimanu pod privatnom robnom markom iznosi minimalno 50% do kraja 2022. godine. Kada je riječ o asortimanu čaja, naš cilj je do kraja 2022. godine osigurati 100% certificiranu sirovinu na asortimanu zelenog, crnog i rooibos čaja te 50% certificiranu sirovinu na asortimanu biljnog i voćnog čaja.

Održiva uporaba celuloze

Održiva uporaba celuloze

Do kraja 2021. god. težimo prebacivanju prehrambenih proizvoda te proizvoda za kućanstvo i osobnu uporabu uključujući kućanske i kozmetičke proizvode na reciklirani materijal ili FSC certificirana neprerađena vlakna. U iznimnom slučaju se kod pojedinih proizvoda kod ograničene raspoloživosti FSC certificirane sirovine može koristiti i PEFC certificirani materijal. Također, do kraja 2021. god. dodatno težimo prebacivanju svih neprehrambenih akcijskih proizvoda poput tekstilnih proizvoda, cipela, vrtnih proizvoda/proizvoda za kampiranje, namještaja, igračaka, dekorativnih proizvoda, medija, pisaćeg pribora i alata te uputa za uporabu na certificirane artikle.

GLOBALG.A.P. - Cvijeće i biljke

GLOBALG.A.P. - Cvijeće i biljke

Neprestano radimo na razvoju društveno-odgovornog djelovanja u svim segmentima svoga poslovanja. Kao dio svoje misije, izdali smo službeno stajalište za asortiman cvijeća i biljka. 
Naš je cilj do početka 2020. godine certificirati sve cvijeće i biljke iz svoje ponude uglednim svjetskim standardom Global G.A.P. Taj potez znači sigurniji i održiviji uzgoj cvijeća te nabavu sirovine prema načelima ekologije.

Nabava svježeg voća i povrća

Nabava svježeg voća i povrća

Voće i povrće najviše kvalitete i svježine s najboljim omjerom cijene i kvalitete: ovaj
jednostavan i ambiciozan princip nepobitan je temelj našeg samopouzdanja kao
maloprodajnog lanca za svakodnevnu opskrbu svježim voćem i povrćem.
Kako bismo uvijek ispunjavali ovaj preduvjet, razvili smo partnerski odnos s dobavljačima,
kao i učinkovite logističke procese te sustav provjere kvalitete. Sve nam to omogućuje da
u naše trgovine danas isporučujemo voće i povrće vrhunske kvalitete izravno s polja.

Poduzetnička odgovornost za poštivanju ljudskih prava i zaštitu okoliša u lancu nabave sirovina

Poduzetnička odgovornost za poštivanju ljudskih prava i zaštitu okoliša u lancu nabave sirovina

Za nas su poštivanje ljudskih prava i zaštita okoliša temelj ekonomskih aktivnosti i strateški okvir našeg poslovanja, pogotovo u nabavi sirovina. Upravo stoga i dalje ćemo naročitu pozornost usmjeravati na strogu provedbu politike poduzetničke dužnosti brige o društvenim i ekološkim utjecajima u cijelom našem lancu vrijednosti.

Ljudska prava u lancu opskrbe

Ljudska prava u lancu opskrbe

Kao trgovačko poduzeće, Lidl prodaje prehrambene, neprehrambene i proizvode za domaćinstvo koji se proizvode u globalnim lancima opskrbe. Odgovorni smo za osiguravanje radnopravnih standarda i dostojanstvenih uvjeta u čitavom vrijednosnom lancu. Ciljanim angažmanom želimo poticati poboljšanja u našim lancima opskrbe. Kako bismo osigurali svoju dužnost brižnog postupanja na području ljudskih prava, usredotočujemo se na kršenja ljudskih prava i radnoga prava u onim lancima opskrbe koji su za Lidl od velike važnosti. U njih se ubrajaju naročito oni u poljoprivredi, ali i u tekstilnom sektoru i sektoru tvrdotvorina. Cilj našeg angažmana zaštita je ljudi od negativnih utjecaja tijekom obavljanja posla i zalaganje za ljudska prava vezana za radno mjesto.

Mikroplastika

Mikroplastika

Mikroplastika je dio šire društvene rasprave o plastici. Intenzivno se bavimo tom temom od 2015. godine, a smanjenje zagađenja mikroplastikom, neovisno o izvoru, smatramo izrazito važnim. Međutim, na europskom nivou zasad ne postoji zakonska zabrana korištenja mikroplastike u kozmetici, stoga smo pobornici jedinstvenog europskog zakonodavnog okvira s jasnom definicijom mikroplastike.

Službeno stajalište o korištenju vode u nabavi sirovina

Korištenje vode u nabavi sirovina

Održivo korištenje vode za Lidl ne predstavlja zadatak za budućnost, već ključnu temu sadašnjosti. Različitim mjerama doprinosimo zaštiti resursa slatke vode duž cijelog vrijednosnog lanca te smanjenju potrošnje i zagađenja vode u našim lancima opskrbe.

Opskrbni lanci bez krčenja šuma i prenamjene zemljišta

Opskrbni lanci bez krčenja šuma i prenamjene zemljišta

Lidl je aktivno posvećen onemogućavanju krčenja šuma u vlastitim opskrbnim lancima i industrije u cijelosti. Kako bismo to postigli, definiramo ključne pristupe za izbjegavanje krčenja šuma. Usredotočujemo se na sječu radi proizvodnje celuloze, uzgoja uljane palme, soje i kakaa te na stvaranje pašnjaka za uzgoj stoke. Usvajanjem strukturnog pristupa krčenju šuma i prenamjeni zemljišta, Lidl može doprinijeti strateškim žarišnim područjima zaštite klime, očuvanja resursa, poštovanja bioraznolikosti i poštenog djelovanja.

Ravnopravnost spolova u lancu opskrbe

Ravnopravnost spolova u lancu opskrbe

Temom ravnopravnosti spolova u lancu opskrbe pridonosimo strateškoj temi „Pravedna trgovina”. Pravedna trgovina, uz ostalo, znači osiguravanje poštenih standarda rada i društvenih standarda te jednakih mogućnosti zapošljavanja za ljude u našim lancima opskrbe. Pitanje ravnopravnosti stoga je u fokusu naše strategije za ljudska prava u nabavi. To, prije svega, znači omogućiti ženama u našim lancima opskrbe ravnopravan pristup radu i poštenu naknadu te ih zaštititi od diskriminacije i nasilja.

Politika nabave o sirovinama

Politika nabave o sirovinama

Ključna sastavnica Lidlove strategije održivosti u nabavi je podizanje društvene i ekološke svijesti u našem lancu opskrbe sirovinama. Stoga smo predani najvećem mogućem smanjenju negativnog ekološkog i društvenog utjecaja naših primarnih proizvoda – od uzgoja do berbe i daljnje prerade do transporta u trgovine. Točnije, obvezali smo se nabavu kritičnih sirovina učiniti održivijom do 2025. godine. Time dajemo doprinos našim strateškim poljima „Očuvanje resursa”, „Očuvanje klime”, „Očuvanje biološke raznolikosti i „Pravedna trgovina“.

Održiva nabava kakaa

Održiva nabava kakaa

U Lidlu smo, u okviru naše strategije nabave sirovina, posvećeni održivijem uzgoju kakaa na nekoliko razina. Pritom slijedimo dva cilja: poboljšati uvjete rada i života u zemljama u razvoju i raditi na ekološki prihvatljivijoj proizvodnji.

Politika nabave za osviještenu prehranu

Politika nabave za osviještenu prehranu

Sigurnost hrane je temelj naše strategije za osviještenu prehranu i preduvjet za provedbu ostalih stupova. Cilj zdrave prehrane usmjeren je na poboljšanje hranjivih aspekata našeg asortimana. Cilj je održive prehrane ekološka i društveno pravedna prehrana u planetarnim granicama koja podržava veću dobrobit životinja. Kako bismo podržali naše kupce u procesu prihvaćanja ovog koncepta, transparentnost i komunikacija ključni su za donošenje osvještenijih odluka o kupnji. Na temelju ovih stupova, kontinuirano potičemo daljnji razvoj asortimana naših robnih marki kako bismo naše kupce potaknuli da budu još svjesniji svojih odluka o kupnji sigurnih, održivih, zdravih i pristupačnih proizvoda.